Resepi DODOL TRADISIONAL cara keluarga aku..
Assalamualaikum
kawan-kawan pembaca blog ini, agak kurang sibuk hujung minggu ini sebab
aku tak bentangkan lagi tajuk projek akhir aku di hadapan 3 orang
pensyarah kami. Giliran tak sampai lagi dan harapnya semuanya berjalan
lancar nanti insyaallah.
Hari
ini aku nak kongsi dengan korang semua tentang dodol. Ramai yang tahu
rasanya yang bulan Ramadhan yang lalu aku sibuk dengan aktiviti mengacau
dodol dengan bapak aku. Memandangkan
cuti semester hari tu panjang sangat sampai raya, aku pun ambil peluang
tolong perniagaan kecil-kecilan bapak aku ni. Penat tapi seronok sebab
dapat duit (^__^).
Aku
rasa dodol bapak aku sangat istimewa sebab kami menggunakan kayu api
dan dodol diproses secara manual tanpa menggunakan mesin kecuali timbang
yang digunakan semasa pembungkusan.
Tiap-tiap
orang mempunyai resepi yang tersendiri untuk menghasilkan dodol yang
sedap dan berkualiti. Ada yang guna gula pasir dan juga tepung gandum.
Di bawah ni adalah resepi dodol bapak aku. Jom tengok:
50 kilogram gula melaka
27.5 kilogram tepung pulut
50 kilogram santan kelapa segar
4 genggam garam
4 gayung air
Yang di atas ni adalah kandungan bahan dalam sebuah kawah dodol yang boleh menghasilkan sebanyak 100 kg dodol masak.
Yang di atas ni adalah kandungan bahan dalam sebuah kawah dodol yang boleh menghasilkan sebanyak 100 kg dodol masak.
Nisbah dodol| 1 kg tepung pulut : 2 kig santan kelapa : 2 kg gula melaka
Ini
resipi ciptaan bapak aku, rasanya tak ada orang lain yang buat dodol
letak garam. Eh! tak masin ke? menurut bapak aku, garam ini akan
memberikan rasa lemak terhadap dodol tersebut. Senarai bahan yang di
atas tu kalau tak silap boleh menghasikan lebih 100 kilogram (1 kawah).
Cara-cara nak buat dodol?jom sini aku cerita serba ringkas:
1)
Tuangkan air sebanyak 4 gayung ke dalam kawah beserta dengan gula
melaka yang 50 kilogram tadi. Biarkan gula tadi mencair dan pekat.
2) Sambil menunggu gula tadi mencair dan pekat, bancuhkan tepung pulut beserta dengan santan kelapa.
3) Setelah gula tadi pekat, masukkan bancuhan tersebut dan kacau sehingga adunan dodol tadi menjadi semakin berat.
4) Tunggu sampai dodol masak (ikut citarasa sendiri) dan sedia untuk dibungkus.
Gula
melaka yang bapak aku guna sebenarnya bukan gula melaka yang
betul-betul dari Melaka tapi dripada Sungai Balang, Muar. Gula tu
diperbuat dari gula putih kalau tak silap dan melalui beberapa proses
sebelum menjadi gula melaka katanya..
Jam
yang pertama selepas bancuhan tepung tadi dimasukkan ke dalam kawah
yang mengandungi gula melaka, kita kena kacau tanpa henti sebab dalam 1
jam yang pertama tu potensi dodol untuk hangus/hangit adalah sangat
tinggi.
Lepas 1 jam tu, kau boleh la tidur-tidur ayam, nak layan movie
kat laptop ke, buat kerja lain pun boleh. Api kena pastikan tidak
menyala sebab kalau menyala besar, mesti dodol akan hangit sedikit di
bahagian dasar kawah. Aku waktu buat dodol ni sempat tidur, buat
persiapan raya, buat lantern, tulis kad raya, menulis di blog dan yang aktiviti kegemaran terbaru sekali, layan cerita di tonton.com.
Ini
salah satu kawah yang boleh menghasilkan dodol sebanyak 100 kilogram.
Waktu ni kalau tak silap dah nak masak dodol ni. Cuba korang pegang
pengacau dodol dan kalau gagah, cuba kacau. Kebanyakan pelanggan yang
datang ke rumah dan cuba mengacau, mereka kata sangat berat dan sakit
tangan.
Okay
berdasarkan gambar di atas lagi, kalau anda perasan bangsal di belakang
pokok keladi tu sebenarnya ada lagi 1 kawah dodol yang jalan serentak.
Yang tu aku yang jaga. 2 minggu kami buat 2 kawah sehari, hari cuti
adalah Jumaat.
Foto
sebelah ni waktu aku dengan mak aku sama-sama menggaul tepung pulut
dengan santan. Tepung pulut ni tak akan larut sepenuhnya dengan santan
ni jadi selepas agak-agak tepung tu dah bercampur dengan sebati bersama
santan, kita perlu menapisnya bagi menghancurkan ketulan-ketulan tepung
yang tak hancur semasa diadun menggunakan tangan tadi. Pakai tapis biasa
sahaja dan lumatkannya guna senduk sampai hancur. Dah
halus, barulah boleh masukkan dalam kawah yang berisi gula masak tadi.
Waktu masukkan dalam kawah ni kena barhati-hati sebab mungkin ada
percikan gula masak terkena kaki yang boleh menyebabkan luka. Kira macam
asid juga, boleh mengakis kulit kita. Makumlah, gula masak dan panas
pula tu. Mak aku dah kena, dan lepas tu kami semua pakai kasut tinggi
yang boleh menutup kaki.
Kami
bermula sibuk dengan aktiviti membuat dodol adalah pada minggu ke 3
Ramadhan. Waktu tu pagi-pagi selepas subuh bapak aku dah sibuk mengambil
santan segar di pekan. Kami tak guna kelapa sendiri sebab makan masa
sangat. Sementara bapak aku ambil santan, aku dan mak aku di rumah
bersedia memasak gula melaka. Dan kesimpulannya waktu pagi kami amatlah
sibuk sehingga beberapa panggilan telefon kami tak angkat sebab
masing-masing sibuk dengan proses membuat dodol.
Kalau
dah macam ni rupa dodolnya, maksudnya hampir masak tapi biasanya jam
6.00 petang kami dah siap-siap untuk membungkus dodol ni, maksudnya dah
masak la kan. Tapi kalau nak lagi elok/ nak dodol tahan lama bolehlah
sambung lagi sampai ke malam. Semuanya bergantung kepada kemampuan
masing-masing.
Pilihan
kayu yang digunakan adalah daripada kayu getah dan rambutan. Tapi kan
bagi aku kedua-dua kayu ni menghasilkan asap yang memedihkan mata.
Lagi-lagi kayu getah. Tapi nak buat macam mana kan, kayu getah paling
banyak, pakai je la.
Biasanya
lepas zohor aku dengan bapak aku bergilir-gilir waktu tidur. Maklumlah,
malam nak terawikh, kang nanti ada yang tumbang. Selalunya bapak aku
tidur 1 jam sahaja tapi aku yang paling lama, jam 3 petang tidur
sampailah jam 5 petang baru bangun. Tamak betul! kesian bapak aku kacau
sorang-sorang 2 kawah. Tapi bukannya kena sentiasa kacau pun. Siap boleh
kopek kelapa lagi tu.
Alhamdulillah hasil tahun ini memberangsangkan dan sasaran bapak aku untuk balik modal tercapai juga.. dan hajat aku pun tercapai .. (^___^). Hari terakhir kami kacau dodol adalah hari Sabtu tapi kami buat 1 kawah sahaja sebab masing-masing dah sibuk dengan persiapan raya. Dan buat pertama kalinya tahun ini semua kuih raya dan kerepek kami beli, mak aku tak sempat nak buat. Gila! memecah rekod yang selama ini keluarga aku tak pernah buat.
Okay itu sahaja yang aku nak kongsi dengan korang semua hari ini. Semoga gigih membaca entri yang panjang ini.
di mana dapat entri ini ya? ini entri kepunyaan saya , kenapa copy sebijik ayat saya? kenapa tak di ubah dan yang paling saya kesal kenapa tak ada kredit entry or sumber entri? hurmmm
BalasHapusalahai copy paste rupanya..huhuu.. bt la entry sndiri.. x elok copy2 sebijik plak tu.huhuu...
BalasHapusconfirm ke 1 kawah boleh hasilkan 100kg dodol?
BalasHapusbr nak try wat ni..
Hahaha .. kesian kat penulis .. kenapa buat gitu .. len kali tulis la sumber
BalasHapusDh tulis Written by khairi dh atas tu
HapusYg menciplak cerita ni pun tak pernah buat dodol. Aku buat dodol suku kawah baru dapat 6.5 kilo. Kalau penuh kawah 6.5kilo ×4= 26kilo. Mana datang nya 100 kilo? Godak tangan pulak tu. Besar mana kawah tu?
BalasHapusgile ke hape..kacau dodol 100kg gune tgn(manual)...agak² le
BalasHapus